Ομορφα λουλουδια

Οπωροφόρα

Ροδακινα




Σπρινκ κρεστ  Ποικιλία πρώιμη και παραγωγική με καρπό μέτριου μεγέθους και ανθεκτικός. Ημερομηνία ωρίμανσης: 5/6 – 15/6.

Φαγετ

Συμφονια  Ποικιλία μέτριας ζωηρότητας και πολύ παραγωγική. Καρπός κιτρινόσαρκος, με σφαιρικό σχήμα, μεγάλος και αρκετά γευστικός. Ημερομηνία ωρίμανσης: 20/7 – 5/8.

Οριον  Ποικιλία πολύ παραγωγική με καρπό πολύ μεγάλο, στρόγγυλο και σκληρό. Ημερομηνία ωρίμανσης: 5/8 – 20/8.

Μπιγκ Φαϊαρ  

Νεκταρινια

 

 


Μπιγκ τοπ  Πρώιμη ποικιλία με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, μέτριας παραγωγικότητας. Καρπός πολύ μεγάλος με κίτρινη σάρκα και πολύ γλυκός. Ημερομηνία ωρίμανσης: 1/7 – 10/7.

Καλτεζι  Ωριμάζει αρχές Αυγούστου.

Ρουμπι ριτζ

Ρουμπι του  Μια από τις πιο όψιμες ποικιλίες. Καρπός μεγάλος, γευστικός με κίτρινο χρώμα και ανθεκτικός στις μεταφορές. Ημερομηνίες ωρίμανσης: 20/8 – 5/9.

Μπιγκ μπιουτι

Κερασια

 

 

 

Μπουρλα

Χαρτζια

Μπακιρτζεϊκα Ορθόκλαδο, πολύ μεγάλου μεγέθους.Πολύ μεγάλου μεγέθους καρπός, καρδιόσχημος πεπλατυμένος.

Φεροβια  Κόκκινη, τραγανή ποικιλία.Μεγάλου μεγέθους, πλαγιόκλαδο.Πολύ μεγάλου μεγέθους, καρδιόσχημος.

Λαριαν

Βυσσινα

Χινκελ Φινκελ  Κόκκινη, τραγανή ποικιλία.Ορθόκλαδο, πολύ μεγάλου μεγέθους.Πολύ μεγάλου μεγέθους, καρδιόσχημος..

Μηλα

 

 


Γκαλα

Σταρκιν

Ρεντ Τζιφ

Σταρκιμσον

Γκολντεν  Είναι εξαιρετικά αρωματικά μήλα με μια γλυκιά, εξωτική γεύση. Η σάρκα τους είναι τραγανή και φρουτώδη.
Μπορούμε να τα απολαύσουμε ωμά, ψητά, σε τάρτες, σαλάτες και σάλτσες. Όσο πιο κίτρινα τόσο πιο καλά.
Χαρακτηριστικό πρασινοκίτρινο χρώμα τα βρίσκουμε στην αγορά από το Μάρτιο ως και τον Νοέμβριο

Φυρικια  Δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα, αλλά ακόμη και αν έχουν χρησιμοποιηθεί, διαλύονται μέχρι τη συγκομιδή του - ένα μήνα μετά τα άλλα μήλα.

Φουτζι  Είναι μια ποικιλία που προέρχεται από την Ιαπωνία.
Είναι πολύ γλυκό και τραγανό μήλο, εξαιρετικό για σνακ, σαλάτες και ψήσιμο καθώς κρατάει την υφή του.
Γκραννυ σμιθ  Είναι μήλα με σκληρή τραγανή φλούδα και φρουτώδη γεύση.

Αχλαδια

 

 

 

Κοσια

Κοντουλα  Σχετικά μικρός και σε σχήμα ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της κοντούλας.
Η παραδοσιακή κοντούλα, η κοντούλα της Κορίνθου έχουν γυρτό σαρκώδη ποδίσκο, ενώ έχουν αχλαδόμορφο σχήμα με ευθυτενές ποδίσκο.

Σαντα Μαρια

Κρυσταλι  Ελαφρά κίτρινος κατά την ωρίμανση, αρωματικός, ιδιαίτερα γευστικός, δεν συντηρείται πολύ καλά τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.Ωριμάζει μέσα Αυγούστου.

Ουϊλιαμς  Μετρίου μεγέθους, πράσινος που όμως όταν προέρχεται από δένδρο με ενδιάμεσο εμβολιασμό το μέγεθος του καρπού είναι πολύ μεγάλο.

Αμπατε φετελ  Μεγάλος, αχλαδόμορφος (καμπάνα), αρκετά γευστικός, με λιθώδη υφή.
Συντηρείται πάρα πολύ καλά.

Πασα κρασανα  Μεγάλος, αχλαδόμορφος, αρκετά γευστικός, με λιθώδη υφή.Συντηρείται πάρα πολύ καλά.

Νανσυ  Μεγάλος, αρκετά γευστικός, με λιθώδη υφή.

Βερυκοκα

 

 


Αουρορα  Ποικιλία πρώιμη, πολύ παραγωγική με πολύ καλά χαρακτηριστικά.
Ημερομηνία ωρίμανσης: 15/5 – 25/5.

Επιδαυρου  Η σάρκα είναι συμπύρηνη, κιτρινοπορτοκαλί, συνεκτική, χυμώδης και μέτριας γεύσης.Ο πυρήνας είναι πικρόσπερμος.Ωριμάζει κατά τα τέλη του Μαΐου και είναι κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.

Μπεμπεκο  Καρπός μεγάλος, στρόγγυλος, κίτρινος και πορτοκαλί με γλυκιά και νόστιμη σάρκα.
Ημερομηνίες ωρίμανσης: 25/6 – 5/7.

Διαμαντοπουλου  Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό, ελαφρά πλακέ. Ωριμάζει κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και οι καρποί της δεν είναι δεκτικοί πολύ μακρινών μεταφορών.

Πιν κοτ

Δαμασκηνα

 

 


Κορομηλα  Πράσινο, μικρό, σφαιρικό, υπόξινη γεύση, συγκομιδή τον Ιούνιο

Μπλακ μπιουτι

Μπλακ νταϊαμοντ  Καρπός μαύρος, στρογγυλός.

Φριαρ

Στανλεϋ  Περίοδος Ωρίμανσης 5-Αυγ. έως 15-Αυγ.

Αντζελινο  Μαύρο συμπύρηνο χειμωνιάτικο.Ωρίμανση 20 Σεπτεμβρίου.

Tc-saw  Βανίλια πρασινοκίτρινη, κιτρινόσαρκο, σφαιρικό, συγκομιδή τον Αύγουστο

Συκα





Αμυγδαλα


Τεξας

Φερανια  Οι καρποί του έχουν μεγάλη διατροφική αξία και είναι μεγάλης αντοχής στα άγονα και άνυδρα ή ασβεστώδη εδάφη.

Ροδια

Ερμιονι

Wanderful

Red angel



Κυδωνια  Το κυδώνι έχει χρώμα κίτρινο προς το χρυσό,όταν είναι ώριμο και έχει σχήμα ακανόνιστο (αχλαδιού).
Ως καλλιεργούμενο φυτό πρoτιμά τα πηλοαμμώδη εδάφη,όπως επίσης και τα υγρά, αρκεί να στραγγίζονται καλά.

Μουσμουλα  Ανθίζει από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο και δίνει καρπούς από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Λωτοι  Συγκομίζεται τέλη φθινόπωρου, είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, σίδηρο και φυτικές ίνες.

 





Καστανα  Θέλει κλίμα ελαφρά ψυχρό και υγρό.Περίοδος Ωρίμανσης 5-Οκτ. έως 15-Οκτ.




Φουντουκια

 



Καρυδι



 


ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΉ Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 350000 στρέμματα με πορτοκαλιές. Οι περιοχές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι με σειρά μεγαλύτερης παραγωγής οι νομοί Αργολίδας, Λακωνίας, Άρτας, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Κορινθίας. Η ετήσια παραγωγή της χώρας κυμαίνεται κοντά στο 1000000 τόνους.

Πορτοκαλια  Το πορτοκάλι είναι το χρυσό φρούτο της Μεσογείου, είναι η πιο σημαντική και εύγευστη πηγή βιταμινών.Αναλυτικότερα, ο χυμός από πορτοκάλια έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και βρίσκεται σε κάθε υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα

Νιου-χολ  Έχει καρπό ελαφρώς επιμήκη, μετρίου μεγέθους, με μικρό ομφαλό. Η σάρκα του είναι γλυκιά και γευστική.

R-25  Πρόκειται για υβρίδιο με ελκυστικούς καρπούς και εξαιρετική γεύση.Πρώιμο στη συγκομιδή με τον καρπό να μοιάζει στοΝιου-χολ.

Ναβελινα  Έχουν καρπό σφαιρικό, ελαφρώς ωοειδή, μετρίου μεγέθους, με μικρό ομφαλό και χωρίς σπόρια.

Lane-late

Σαγκουϊνι-μορο, ταροκο  Λέγεται και αιματόσαρκος ποικιλία εξαιτίας της κόκκινης σάρκας των καρπών της.Είναι ξενικής προέλευσης. Πολύ εύγευστοι και χυμώδεις καρποί δίνουν χυμούς πλούσιους σε βιταμίνες.

Navel-late

Μεριλιν  Ο καρπός της είναι μεγάλος, σφαιρικός και ο ομφαλός ενίοτε προεξέχει. Η σάρκα του είναι τραγανή, με ωραίο άρωμα και χωρίς σπόρια.

Βαλεντζια  Καρπός με υψηλή περιεκτικότητα σε χυμό με γεύση κάπως ξινή και δεν έχει σχεδόν κουκούτσια.Είναι παραγωγική ποικιλία

Ντολτσα

Μανταρινι  Η ιστορία του φρούτου ανάγεται πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, στην Κινα. Λέγεται ότι τα γευστικά φρούτα πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα.

Κλημεντινι

Νοβα

Ορτανικ

Ενκορ

Πεϊτς

Λεμονια  Η λεμονιά μπορεί να μεγαλώσει μέχρι 6 μέτρα σε ύψος, αλλά συνήθως είναι πιο κοντή. Τα κλαδιά του δέντρου έχουν αγκάθια και σχηματίζουν ανοιχτό στέμμα. Τα φύλλα είναι πράσινα, λαμπερά και έχουν ελλειψοειδές σχήμα. Τα άνθη είναι λευκά εξωτερικά με με το εσωτερικό τους να κλίνει προς το μωβ. Στη λεμονιά, τόσο ο καρπός όσο και τα άνθη υπάρχουν ταυτόχρονα. Τα λεμόνια έχουν σχήμα ωοειδές με τις άκρες τους μυτερές. Όταν είναι ώριμα έχουν χρώμα έντονο κίτρινο.

Laim  Υπάρχει μεγάλη ποικιλία λάιμ. Όλα είναι πολύ όξινα.  Προτιμούν τη θερμοκρασία μεταξύ 15–30 °C  και χρειάζονται πολλή ηλιοφάνεια.

Πολιφορα

Χοντρολεμονο

Γρεϊπ φρουτ-κοκκινο, ασπρο  Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 5 μέτρα, έχει πυκνό φύλλωμα που αποτελείται από σκούρα πράσινα ή γυαλιστερά φύλλα. Στους άξονες των φύλλων φύονται μεγάλα άσπρα άνθη , κατά την περίοδο ανθοφορίας του δέντρου. Η σάρκα του έχει κίτρινο ροζ ή κόκκινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία είναι μαλακή και χυμώδης και η γεύση της είναι γλυκόξινη.

Φραπα  Οι καρποί της φράπας είναι υπερμεγέθεις, χρώματος κίτρινου με πλούσιο άρωμα. Χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική για τη δημιουργία γλυκών.

Κιτρο  Η επιφάνεια του καρπού είναι ρυτιδωμένη. Το εσωτερικό τμήμα του κολλώδους φλοιού είναι παχύ, άσπρο και κολλώδες, το εξωτερικό είναι λεπτό, κιτρινοπράσινο και αρωματικό.

Κουμ-κουατ  Η κουμκουάτ έχει ύψος που φτάνει τα 4 μέτρα και σήμερα καλλιεργείται στις εύκρατες και υποτροπικές περιοχές της γης για τον ομώνυμο καρπο της αλλά και ως διακοσμητικό φυτό.

Πομελο  Γλυκό και νόστιμα , όπως ο ήλιος , χωρίς την πίκρα του γκρέιπφρουτ , αλλά και πάλι τεράστια, όμορφη
και τρομερά χρήσιμο εσπεριδοειδή

 

Ελιες  Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο.Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών, το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα.

Κορωνεϊκη Ανθίζει κατά το δεύτερο μισό του Απρίλη και ωριμάζει κατά την περίοδο Οκτωβρη – Δεκέμβρη.

Η απόδοση σε λάδι του ελαιοκάρπου κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20%.

Καλαμων  Πρόκειται για ποικιλία βρώσιμης ελιάς που παράγεται μόνο στη χώρα μας και είναι παραδοσιακά εξαγώγιμο προϊόν, ενώ βρίσκεται σταθερά  στην πρώτη θέση ποιότητας της κατηγορίας «βρώσιμες ελιές» σε παγκόσμια κατάταξη.

Καρυδολια

Χονδρολια